Twee peilers

Gelijke saniataire rechten tussen vrouwen en mannen

Op 19 november 2017, op de Internationale Wereld Toilet Dag, mobiliseert Plasactie VZW grensoverschrijdend voor sanitaire gelijkheid tussen vrouwen en mannen en  tegen sanitair seksisme. In voeren campagne we voor gelijke sanitaire rechten zowel in het Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans want DE BLAAS IS VOL!

Sanitaire ongelijkheid tussen vrouwen en mannen is een internationaal probleem: van Indische vrouwen die door gebrek aan sanitaire voorzieningen naar afgelegen plekken gaan om hun behoefte te doen met het risico op verkrachting, tot Belgisch/Nederlandse vrouwen die bij gebrek aan sanitair moéten wildplassen en ervoor wel gelijk aan mannen beboet worden. Mannen hebben vaak wél veel meer gratis urinoirs die 24/24u en 7/7 dagen beschikbaar zijn.

Volgens de critici zijn er veel belangrijkere ongelijkheden waar vrouwen mee kampen. Bovendien, moet het politiek zich echt met zulke zaken bezighouden? Ze hebben gelijk. Dit sanitair seksisme is niet meer van deze tijd, toch worden vrouwen elke dag dit onrecht  geconfronteerd.

Iedereen is het erover eens: geen enkele belangrijke (politieke) beslissing in de wereld wordt genomen onder een blaas en/of een darm die onder druk staat. Hebben onze politici toevallig verzegelde blazen en darmen of schamen ze zich te ontfermen over één van de belangrijkste aspecten die zelfs hun persoonlijk functionering gijzelt, indien ze zich niet tijdig zouden ontlasten?

Gebrek aan sanitaire gelijkheid is een dagelijkse aanslag (meermaals per dag) op onze waardigheid, onze gezondheid, onze bewegingsvrijheid, onze veiligheid en privacy bij het voldoen van een natuurlijke behoefte.

De hoge kostprijs voor toiletten voor uniseks toiletten is een vals argument want zelfs in Iran, waar het armzalig gesteld is met vrouwenrechten en  waar vrouwen niet eens kunnen kiezen wat ze mogen dragen in publieke ruimtes, zijn toiletten gratis voor iedereen en vaak onderhouden door een permanent onderhoudend personeel. Aparte urinoirs bestaan daar gewoonweg niet!

TEKEN ONLINE: Petitie voor GELIJKE SANITAIRE RECHTEN TUSSEN VROUWEN EN MANNENPISS-OFF-petitie is gericht naar de staatssecretaris Zühal Demir (voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, Grootstedenbeleid en Wetenschapsbeleid)

Consumenten, geen WC-Centen

Plasactie VZW lanceert ook de petitie: CONSUMENTEN (TREIN- EN BUSREIZIGERS/ KLANTEN) GEEN WC-CENTEN. Als grote bedrijven zoals IKEA, Brussels Luchthaven, AS Adventure , … gratis en goed onderhouden sanitair aan hun klanten kunnen aanbieden, kan o.a. de NMBS/B-Rail/(SNCB) dat ook?

Via deze petitie vragen de ondertekenaar aan de minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) om ervoor te zorgen dat:

(1) De NMBS//B-Rail/(SNCB) zich als voorbeeld stelt op het vlak van sanitaire dienstverlening en gratis, proper en toegankelijke toiletten aanbiedt aan al zijn klanten.

(2) De Lijn/(TEC) om aan de drukke bushaltes proper en toegankelijke toiletten aanbeidt aan al zijn klanten.

(3) De organisatoren van kermissen, stadsevenementen, dekenijfeesten en braderieën, voorschrijven om evenveel gratis toiletten voorzien voor zowel vrouwen als mannen.

(4) De horecazaken hun sanitair gratis aanbieden aan hun eigen klanten.
Tijdens kermissen, stadsevenementen, dekenijfeesten en braderieën sluiten sommige zaken hun toiletten en/of bieden ze het betalend aan zelfs aan hun eigen klanten
.

Vernieuwing betekent niet alleen een nieuwe website opzetten en de stations/shops/horeca/... in een nieuw jasje steken. Investeren in het sanitair comfort van de reizigers/klanten/consumenten, dat is pas vernieuwend!

TEKEN ONLINE: Petitie CONSUMENTEN, GEEN WC-CENTENDeze petitie is gericht naar de minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).

____________

Like op Facebook : I WANT TOO PEE FREE